İstanbul
29 Eylül, 2025, Pazartesi
  • DOLAR
    41.14
  • EURO
    48.33
  • ALTIN
    4443.9
  • BIST
    11.372
  • BTC
    115944.00$

Balık yemek iyi de, bunu da bilmek gerekmez mi?

Balık yemek iyi de, bunu da bilmek gerekmez mi?
Balık sezonunun açılmasıyla tezgahlar palamut, hamsi ve istavritle dolarken, fiyatlar kadar göz ardı edilmemesi gereken bir başka konu öne çıktı: Mikroplastik kirliliği.

Yapılan son araştırmalar, Karadeniz ve Marmara’daki balık türlerinde mikroplastiklerin yaygınlığını net biçimde ortaya koydu. Uzmanlar artık bazı balıklarda değil bütün balıklarda mikroplastik çıktığını ifade ediyor.

KARADENİZ VE MARMARA’DAN ÇARPICI SONUÇLAR

Karadeniz’de hamsi, palamut, mezgit, lüfer, barbun ve zargana gibi türlerde yüksek seviyelerde mikroplastik bulundu. Özellikle hamsi ve palamut, en fazla plastik barındıran balıklar arasında yer aldı. Marmara Denizi’nde ise istavrit, barbun, kefal, kırlangıç, pisi, dil, trakonya ve iskorpit dahil 12 farklı tür incelendi ve tümünde mikroplastik tespit edildi. İstavrit, Marmara’nın en riskli türü olarak öne çıktı.

NEDEN TEHLİKELİ?

Araştırmalara göre, daha uzun ömürlü ve büyük avcı balıklarda plastik yükü daha fazla. Orta derinliklerde dolaşan veya göç eden türlerde oran biraz daha düşük olsa da tablo genel anlamda ürkütücü. Çünkü bu balıklar sofralara ulaşıyor ve mikroplastikler doğrudan insan vücuduna taşınıyor.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.