Şair Cemal Süreya'nın kızı Ayçe Seber ile üvey kızı İçsel Dülgergil, Yapı Kredi Kültür Sanat Yayınları'na açtığı telif davasını kazandı.
İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’nde 4 yıldır süren davada karar çıktı. Cemal Süreya’nın mirasçılarının açtığı davayı kabul eden mahkeme, Yapı Kredi Yayınları’nın 30 bin 133 TL’yi, 4 yıllık faiziyle birlikte mirasçılara ödemesine hükmetti.
Hürriyet'in haberinde yer alan iddiaya göre, Yapı Kredi Kültür Sanat Yayınları AŞ ile Cemal Süreya’nın mirasçısı olan Ayçe Seber ile İçsel Dülgergil arasında 2007’de üretim, yayım, dağıtım ve telif hakları sözleşmesi imzalandı. Sözleşmeye göre Yapı Kredi Kültür Sanat Yayınları, Cemal Süreya’ya ait “Bütün Yazıları, Bütün Şiirleri (Günübirlikler, 99 Yüz, Sevda Sözleri, Toplu Yazılar 1, Günler)” adlı eserlerini kitaplaştırarak yayına hazırlayacaktı. Sözleşme süresi 2013’te sona erince taraflar arasında bu süre 7 yıl ile sınırlı kalmak kaydıyla yeniden uzatıldı. Ancak Yapı Kredi Kültür Sanat Yayınları, 2007 ve 2013 tarihli sözleşmeleri dayanak göstererek Cemal Süreya’ya ait ’99 Yüz’, ‘Toplu Yazılar 1’, ‘Şapkam Dolu Çiçekler’, ‘Günler’, ‘Üvercinka’, ‘Beni Öp Sonra Doğur Beni’ ‘Göçebe’, ‘Güvercin Curnatası’ ve ‘Sevda Sözleri’ adlı eserleri izinsiz çoğaltıp yayımladı.
Cemal Süreya’nın iki mirasçısı, Yapı Kredi Yayınları ile yeniden sözleşme yapılmadığı gerekçesiyle İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’ne dava açtı. Dilekçede, 2013’te sona eren sözleşmeden sonra eserlerin yüzlerce kez basıldığı, ancak telif ödenmediği öne sürüldü. Şimdilik 20 bin liralık belirsiz alacak talep edildi. Yayınevi ise davanın hukuki dayanağı olmadığını savunarak reddini istemişti ancak 4 yıl süren dava sonucunda mahkeme Yapı Kredi Yayınları’nın 30 bin 133 TL’yi, 4 yıllık faiziyle birlikte mirasçılara ödemesine hükmetti.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.