Açılışta konuşan Bakan Bolat, “Ticarette sürdürülebilir hedeflerimize katkı sunacak MODOKO Eğitim Akademisi’nin ülkemize, ticaret hayatımıza ve gençlerimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi. MODOKO Başkanı Koray Çalışkan da, projeyi daha da büyütmeyi hedeflediklerini söyledi.

Ülkemizin en önemli sorunlarından işsizliğin çözümüne katkı sunma amacıyla mobilya sektörüne kalifiye ara eleman yetiştirme hedefine büyük destek olacak MODOKO Akademi, resmi açılışını törenle gerçekleştirdi. MODOKO Başkanı Koray Çalışkan’ın ev sahipliğindeki programa; Sanayi ve Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, Ümraniye Kaymakamı Yüksel Çelik, Belediye Başkanı İsmet Yıldırım, AK Parti İlçe Başkanı Salim Çetinkaya, İMES Başkanı Kemal Akar, belediye başkan yardımcıları, meclis üyeleri, çok sayıda STK temsilcisi ve yatırımcı iş insanı katıldı.

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren MODOKO Başkanı Koray Çalışkan, Türkiye’nin en fazla cari fazla veren sektörü olduklarını kaydederek mobilya alanında 300 binden fazla istihdam yapıldığına işaret etti. Tüm bunlara rağmen kalifiye ara eleman, yetişmiş personel sorunu yaşandığına vurgu yapan Çalışkan, bu noktada eğitim veren meslek liselerine destek olmak amacıyla MODOKO Akademi’yi kurduklarını ifada etti. Ümraniye kaymakamlığı, belediyesi ve ilçe milli eğitim ile sürekli işbirliği içinde olduklarını söyleyen Çalışkan, üniversitelerin de katkılarıyla hayata geçirdikleri MODOKO Akademi’yi daha büyük alanlarda büyütmeyi hedeflediklerini ifade etti.

Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım da yaptığı konuşmada, mesleki eğitimin önemine vurgu yaptı. Özellikle gençlerin kötü alışkanlıklardan uzak durması ve gelecekte iş ve aş sahibi olması için çalışmalar yaptıklarını anlatan Başkan Yıldırım, binlerce genci hayata kazandırdıklarını kaydetti. Mesleki açıdan yetişmiş gençlerin çoğalması için tüm kurum ve kuruluşlarla işbirliği halinde olduklarını ifade eden Başkan Yıldırım, “Üretimden istihdama, girişimcilikten ihracata uzanan Türkiye Yüzyılı vizyonunda; mesleki eğitimi önceleyen, gençlerimizi destekleyen her projeye değer veriyoruz. Gençlerimize meslek kazandıracak, iş dünyamıza nitelikli iş gücü sağlayacak MODOKO Mobilya Eğitim Akademisi’nin hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Doğramacı ve marangoz ustası bir dedenin torunu olduğunu belirterek konuşmasına başlayan Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, “Doğramacı ve marangoz Arif Bolat’ın torunuyum. Babam da demir doğramacısıydı. Biz de onların yanında çıraklık yaparak büyüdük. Belediyemiz ve üniversite işbirliğiyle hayata geçen MODOKO Akademi, oldukça önemli bir proje ve üniversite ile sanayi iş birliğinin güzel bir örneği. Burası, yeni nesil eğitimli kalfa ve çırak yetişeceği bir yer. Diğer yerler için de örnek olmasını temenni ediyorum” dedi.

Bütçelerinin önemli bir kısmını eğiteme ve sağlığa ayırdıklarını kaydeden Bakan Bolat, şunları söyledi: “Üniversite sayımız 76’dan 210’a ulaştı. Meslek liseleriyle birlikte 450 bin eğitim ordusundan 1 milyonu aşan eğitim ordusuna ulaştık. İyi bir usta, yeni mezun üniversite öğrencisinden 2-3 kat fazla kazancı oluyor. Meslek liselerine yönelik önemli projeler yürütüyoruz. Desteklerimiz her gecen gün daha da büyüyor. Birçok alanda dünyada ilk 5’te, ilk 10’dayız. Tekstilde tedarikte Avrupa’da üçüncü, turizmde ziyaretçi açısından üçüncüyüz. 100 milyar dolarlık lojistik gücümüz var.

22 yılda milli gelir 6 kat büyüdü. Mobilya ihracatı 10 katından fazla büyüdü. Sektörde 300 bin kişilik istihdam var. 45 bin işletmeci ve 40 bin ihracatçı bulunuyor. MODOKO, mobilya kümelenmesinde başarılı bir model. Bugün 4,6 milyar dolarlık bir ihracat güçleri var. Sektör, dünyada hem üretim hem ihracat olarak ilk 10’da. Evlilik kredisi desteğimiz var biliyorsunuz. Böylece iç talep artacaktır. Ancak ihracat çok önemli. Yatırım, döviz getirisi demek para piyasaları istikrar demek. Dünyada ticaret savaşları devam ediyor. Kendi ülkemizin sanayisini, hizmetlerini devam ettirmek için çalışıyoruz.”

Programda daha sonra hep birlikte MODOKO Akademi’nin açılış kurdelesi kesildi ve konuklar öğrencilerle beraber hazırlanan sergiyi gezerek eğitim tezgahlarını yakından inceledi. Proje kapsamında Marmara, Doğuş, Medipol, Fenerbahçe ve Fatih Sultan Mehmet üniversiteleri başta olmak üzere 16 üniversiteyle iş birliği anlaşması yapılırken proje, Türkiye’de bir ilki de temsil ediyor.

Üniversiteler kendi hocaları ve müfredatları ile MODOKO Akademi’de derslik ve uygulama atölyesinde ücretsiz akademik eğitimlerini tamamlayabilecekler. Haftanın her günü yapılacak derslerle birlikte sektörün markalaşmasına ve istihdam sorununa da büyük katkı sunulması bekleniyor.






Haber ve görseller: www.yerelgazete.com.tr
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.