© BRT

Şair, Mimar Özer Ciravoğlu toprağa verildi

Önceki gün doğduğu, büyüdüğü, yaşadığı Trabzon'da 82 yaşında vefat eden Şair, Mimar Özer Ciravoğlu, bugün yapılan törenlerin ardından Sülüklü Mezarlığı'nda toprakla buluşturuldu.


 

 

Ciravoğlu için ilk tören, Trabzon Sanatevi'nde gerçekleştirildi. Saat 10.30'ya başlayan ve Şair Yazar Mehmet Kuvvet'in sunduğu törende ilk konuşmayı Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya yaptı. Konuşmasında "Özer Ciravoğlu gibi naif, iyilik dolu bir şairi, bir yerdeşi yitirmenin üzüntüsünü duyuyorum" diyen Kaya, kadim bir kent olan Trabzon'un yetiştirdiği değerlere sahip çıkılması gerektiğini, bu bağlamda CHP'li Ortahisar Belediyesi'nin gayret içinde bulunduğunu vurguladı.

 

 
 
 

Şair, editör Öner Ciravoğlu da "bir ağabeyin ardından konuşmak çok güçmüş, bilmiyordum, çünkü bu duyguyu ilk kez yaşıyorum" diyerek başladığı konuşmasını boğazı düğümlenerek sürdürdü. "Ağabeyimin, Trabzon'un sokaklarında, evinin huzur içindeki mekânında ördüğü şiir kozasının yazın dünyamız için önemli olduğunu ve o dünyanın yazılı tarihinde yerini aldığını düşünüyorum" diyen Öner Ciravoğlu'ndan

 

 
 

 

 

sonra konuşan Özer Ciravoğlu'nun kadim dostları Adnan Taç, İsmail Fandaklı ve Hasan Fehmi Hızal, müteveffanın şairlik ve mimarlık yönlerini değerlendirdiler.

 
 
 

Dostlarının omuzları üstünde İskenderpaşa Camisi'ne götürülen Özer Ciravoğlu'nun tabutu, burada gerçekleştirilen dini törenin ardından Sülüklü Mezarlığı'nda toprağa verildi.

 

 
 

 
 

ÖZER CİRAVOĞLU kimdir?

 

 
 
 

1944 yılında Trabzon'da doğdu.

 

Şair, editör Öner Ciravoğlu, “Titrek Hamsi Örgütü” kitabıyla bilinen Ömer Faruk Ciravoğlu'nun, Hayrünisa ve Sevgi'nin ağabeyi, Prof. Dr. Ayşen Ciravoğlu'nun amcası, Duygu Bademci'nin dayısı olan Özer Ciravoğlu, İlk, orta ve liseyi Trabzon’da bitirdikten sonra  İTÜ Mimarlık ve KTÜ Mimarlık Fakülteleri'nde yükseköğrenimini tamamladı. Özer Ciravoğlu uzun süre çalıştığı Trabzon Belediyesi'ndeki  görevinden emekli oldu.

 

Özer Ciravoğlu, sanat yaşamına şiirle başladı. İlk ürünleri 1965’te Trabzon’da Hizmet gazetesinde yayımlandı. Daha sonra  Atilla Aşut'un yönettiği Sömürücülüğe Karşı Savaş gazetesinde yayımlanan Noktürn adlı şiiriyle ünlenen Özer Ciravoğlu, deneme, eleştiri ve tanıtma yazılarını yerel gazetelerde; şiirlerini ise Kıyı dergisi ile Trabzon’daki diğer dergi ve gazetelerde yayımlandı. Resimleriyle değişik sergilere katılan Ciravoğlu'nun Seslenişler (1990 ve 2024),  Kriz ve Sevi (2000) , Üzünç Evi (2011) adlarında üç şiir kitabı var.

 

 
 

Görseller: Ömer Turan/Trabzon

 

Haber: Alâettin Bahçekapılı/İstanbul

 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER